PunkForum - Forum Punk Oi! Ska Reggae

Forum poświęcone muzyce, (sub?)kulturom oraz netowej rozgłośni punk.org.pl

Nie jesteś zalogowany na forum.

#26 2012-12-17 00:48:54

saddamskiba
Prezes
Data rejestracji: 2012-11-27
Liczba postów: 64

Odp: Przyszłość radia i stronki.

Ciekawe co masz na myśli

#27 2012-12-17 10:32:39

Aerop
Dyrektor techniczny
Data rejestracji: 2012-12-11
Liczba postów: 48

Nie mam nic konkretnego na myśli. Ale żeby prowadzić forum, radio, serwis informacyjny i jeżeli to mam mieć sens i nie paść za 2 miesiące, to trzeba o ile się orientuję sporo pracy włożyć, ale może się mylę i wszystko jest zrobione i nic tylko leżeć i słuchać, no to leżę, nie wychylam się i słucham big_smile

Old Punks Never Die!

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /usr/home/zielo/domains/punk.org.pl/public_html/forum/include/parser.php on line 840

#28 2012-12-17 22:39:47

Orzech
Użytkownik
Data rejestracji: 2012-12-17
Liczba postów: 13

Witam się. Cieszy mnie widok że coś się zaczyna w końcu dziać, oferuje swoja pomoc. Myślę że rezygnowanie z radia było by błędem i szkoda by było odsuwać je na drugi plan. Forum też jest dobrym pomysłem. Nie widzę za to przeciwskazań żeby połączyć te dwie inicjatywy, ponoć dobry adres www to już polowa sukcesu wink Trochę rozgłosu, ot np. FB ma największe pokrycie w przyrostach popularności wink fanpage to teraz podstawa i przede wszystkim można docierać do ludzi na bieżąco...  Chętnie też bym ponadawał ale zmianowość i godziny pracy nie pozwolą mi na jakieś stałe audycje... Mogę również pomóc ogarniać forum.

#29 2012-12-18 10:35:37

zielo
Prezes
Liczba postów: 40

Aerop, zgodzę się co do nakładu pracy jeżeli chodzi o stronę informacyjną i myślę, że prowadzenie czynnego info o koncertach, giełdach i czymkolwiek co związane z szeroko pojętą sceną mija się z celem bo jest mnóstwo stron i ludzi, którzy się tym zajmują. Nie dogonimy ani nie dorównamy im w tym temacie, więc trzeba odpuścić.
Radio to zupełnie inna sprawa. W radio leci sobie pilot a w chwili obecnej chętnych do nadawania jest na tyle niewielu, że Orzech np. z racji zmianowości mógłby (tak jak jeszcze niektórzy) nadawać z doskoku. Jak wspominałem, ludziki słuchacze wiedzieliby, że od czasu do czasu żywa istota muzę w eter puszcza.
Forum to jeszcze łatwiejsze zadanie, bo napędza się samo przez użytkowników. Kilku moderatorów i kilku adminów jest w stanie okiełznać całkiem spore forum niewielkim nakładem pracy. Podstawą funkcjonalnego forum jest jednak popularność. Tutaj może być FB czy inne NK. Osobiście z tych stron nie korzystam i nie zamierzam. Więc może zajmę się tym co mi wychodzi najlepiej, czyli stroną techniczną a Orzech np (jeśli znajdzie czas) stworzy jakiś fanpage.

rm -rf /

#30 2012-12-18 16:00:17

sandra
Użytkownik
Data rejestracji: 2012-12-05
Liczba postów: 14

Jak już wspominałam, jeśli tylko pojawi się projekt bannerów, plakatów etc, to mogę zając się rozprowadzeniem. Idealnie byłoby gdybyśmy do sylwestra mieli choćby jakieś ulotki - autostopowy sylwek gromadzi ludzi z całej Polski, więc mielibyśmy reklamę;)
Z tego co wiem Zielo i Warzywko mają trochę wpinek, więc jeśli tak duża ilość nie jest wam potrzebna, możecie mi podrzucić - porozdaję w Gołkowicach:)

uwielbiam zapach napalmu o poranku

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /usr/home/zielo/domains/punk.org.pl/public_html/forum/include/parser.php on line 840

#31 2012-12-18 17:18:45

Orzech
Użytkownik

#32 2012-12-18 18:04:09

sandra
Użytkownik
Data rejestracji: 2012-12-05
Liczba postów: 14

Również nie posiadam kont na portalach społecznościowych, więc w tym akurat nie pomogę;p

uwielbiam zapach napalmu o poranku

#33 2012-12-19 09:17:54

Aerop
Dyrektor techniczny

Zielo, słuchałem/słucham antyradia od dość dawna (czasem coś tam powiem - niezbyt często, ale mało gadam z zasady) i bardzo mi jego formuła oraz ludzie nadający odpowiadają i pamiętam, różne akcje z udziałem radia w tzw. "realu" choćby płyta "Punk Rock Island" z napisem vol.1, więc:

1. Jeżeli powstanie pomysł vol.2 lub vol.X, to chętnie w miarę możliwości pomogę.
2. Jeżeli Antyradio zdecyduje się na organizację/ współorganizację/ współudział lub udział w jakiejś imprezie/ koncercie itp., a będę mógł czasowo, finansowo czy lokalizacyjnie, to chętnie w miarę możliwości pomogę.
3. Jeżeli będzie potrzeba jakiejś innej formy pomocy, a ojcowie założyciele wyrażą jakieś zapotrzebowanie i będę mógł, to chętnie w miarę możliwości pomogę.
4. itd.

Ja po prostu nie wiem co jeszcze jest potrzebne. Zadeklarowałem moją chęć pomocy, bo skoro już od tak dawna słucham Antyradia, to mogę też dać cos od siebie, by działało dalej.

Old Punks Never Die!

#34 2012-12-30 21:59:17

nietoperek
Użytkownik
Data rejestracji: 2012-11-28
Liczba postów: 4

Stronka ok się prezentuje tylko 1 rzeczy brakuje, odtwarzacza online + co aktualnie leci.
Jeżeli chodzi o odtwarzacz to html5 (obecnie większość przeglądarek to obsługuje)  wspiera to :

<audio controls autoplay src="http://s4.radiohost.pl:7016/;"></audio>

Tylko musiałbym dorwać jakiś skrypcik javascript lub sam napisać by pokazywał co jest aktualnie grane i takie coś zielo mógłby ewentualnie wtedy wstawić wink

#35 2013-01-02 00:52:41

saddamskiba
Prezes

fajnie bo widze ze to zadzialało

#36 2013-05-02 21:02:30

antypet
Użytkownik
Data rejestracji: 2013-02-02
Liczba postów: 21

No i właśnie... nawet na forum nic się nie dzieje, to skąd mają się brać słuchacze? Wielka szkoda. Może gdyby forum zaczęło żyć, to i radio by się odrodziło? Tylko błagam, nie róbcie jakiś liczeń do miliona czy innych debilnych "gier forumowych". Zacznijcie gadać choćby o dupie maryni, niech coś się dzieje.

#37 2013-05-04 14:55:59

Orzech
Użytkownik

Nie ma komu nadawać, nie ma komu słuchać, koło się zatacza, prowadziłem kilka audycji i rzadko kiedy słuchało więcej niż 2 słuchaczy, zdarzało się dobić do 5-6 osób ale to podejrzewam że znajomi zaglądali z ciekawości... Ze względu na prace nie mogę sobie pozwolić na stała ramówkę, szkoda bo to mogło by przyciągnąć ludzi. Areop też przestał nadawać podejrzewam że z podobnego powodu. Było by więcej nadających zebrało by się więcej słuchaczy. Ale ogólny brak zaangażowani się udziela wszystkim chyba...

Ostatnio edytowany przez Orzech (2013-05-04 15:00:20)

#38 2013-05-06 11:58:06

antypet
Użytkownik

Te 2-3 osoby, to pewnie były albo jakieś boty, albo ktoś ze starej ekipy kto nasłuchuje czy wszystko ok, czy pilot się nie wywalił itp. Ale żeby to był prawdziwy słuchacz to wątpię. Niestety, brak słuchaczy wynika z wielu powodów, ale najważniejsze dwa, to myślę są takie, 1. punk jest już mało popularny, nie ma się co oszukiwać, 2. tak naprawdę nikt się radiem nie zajmuje, żeby to robić porządnie naprawdę potrzeba poświęcić wiele czasu (spytajcie Koszmara), a stara ekipa podorastała (no ja to wogóle...) dzieci, praca, mąż, żona, problemy życia codziennego i jak tu nadawać? jak robić coś więcej? Wiadomo że w działania sceny muzycznej najbardziej angażują się młodzi, a oni słuchaja hh, przynajmniej większość z nich. Starsi słuchacze albo nie mają czasu słuchać, albo sobie włączą i słuchają, bez ujawniania się. Być może część przestawiła się na spokojniejszą muzykę, ze zwykłego radia, bo przy małym dziecku nie chcą słuchać dezertera "mamo tato mam pierdolca w uchu kolczyk w dupie stolca".  I jeszcze 3 powód, co dzieje się nowego na scenie? praktycznie nic, szczególnie jeśli chodzi o wartościowe projekty. Taki mały paradakos, punk olewa wszystko, o nic nie dba, i nawet na początku było niezbyt mile widziane jak kapela potrafiła coś zagrać, ale na dłuższą metę przetrwały i zostały w pamięci tylko te kapele które jednak jakieś granie z sensem prezentowały. Powodów mogą być miliony. Myślę że dobrą drogą do wzrostu słuchalności byłoby rozruszanie forum. Jak na razie to udzielają się niemal tylko byli prezenterzy, na tym się niewiele zbuduje. Tym bardziej że widać jak to działa, przypomni się komuś radio, zerknie na stronę, może nawet coś napisze, ale widzi że cisza przez 2-3 miesiące i koniec. Jeśli radio ma mieć jakąkolwiek przyszłość, to musi żyć. Niestety, brak postępów zniechęca. Z tego co pamiętam to Pancurka chciała reaktywować, Kembridz chyba też, może ktoś jeszcze i co? Podejrzewam że raz problemy dnia codziennego a dwa brak jakichkolwiek rezultatów zniechęciły. Teraz z tego co widzę to Skiba walczy, mam nadzieję że wytrwa i odniesie sukces, choćby skromny, ale jak coś zacznie się dziać, zaczną pojawiać się słuchacze, aktywni zarówno na forum jak i na panelu (jak ktoś będzie nadawał rzecz jasna), to myślę że znajdzie się ktoś kto przejmie od niego pałeczkę, albo zacznie pomagać i będzie się to bujać coraz mocniej.
Rozpisałem się, więc reasumując: uważam że radio ma przyszłość, ale na razie nie radio powinno być bazą, a forum. Coś na kształt klubu dyskusyjnego, a muzyka jako dodatek. Muzycznie zawsze byliśmy różnorodni, punk, oi, ska, nawet NS, metal, ja puszczałem piosenki z przedwojennych filmów (i nikt nie uciekał), Skiba też swoje rzeczy puszczał, łącznie z muzyką klasyczną, więc to nie powinno być problemem. Tylko zarówno forum jak i radio, musi być ludzi interesować.
pozdrawiam wszystkich smile

#39 2013-07-13 22:53:17

Aerop
Dyrektor techniczny

Hejka,
Sorki, że zniknąłem na jakiś czas, ale takie życie. Nic nie poradzę.
Od sierpnia chcę wrócić do nadawania. Zgadzam się z antypetem, że trzeba szukać alternatywnego sposobu promowania radia - choćby forum.
Ale można iść wielotorowo, nie tylko forum, ale również działania bezpośrednie, a ponieważ ja wolę działania bezpośrednie, dlatego mam na szybko ze dwie dodatkowe propozycje.

1. Pojawianie się wywiadów z młodymi (ale i tymi starymi) kapelami puszczanymi w ramach autopilota - ze dwa wywiady mogę zorganizować w sierpniu/wrześniu.
2. Nic tak nie umacnia radia, jak kontakt ze słuchaczami, a najlepiej na żywo, dlatego zacząłem rozmawiać z jedną z jedną z krakowskich knajp gdzie wrzuciłem pomysł nadawania z knajpy. Słuchacze mogliby przyjść, posłuchać muzy, napić się piwa i wypowiedzieć się na żywo.

Co wy na to?

Może ktoś ma dodatkowe pomysły? Nie ważne jak szalone, to tylko kwestia zorganizowania się - nic więcej. W najgorszym razie się nie uda i tyle.

Aerop

Ostatnio edytowany przez Aerop (2013-07-13 22:54:08)

Old Punks Never Die!

#40 2013-07-19 11:19:39

saddamskiba
Prezes

ja też byłem na urlopie poza krajem... każdy pomysł który jest do zrealizowania przez jakąs osobe to dobra rzecz

#41 2015-02-11 16:55:44

antypet
Użytkownik

Ktoś jeszcze coś robi z radyjkiem? Chciałbym się o coś dowiedzieć smile
Pozdro

#42 2015-03-03 14:33:44

zielo
Prezes
Liczba postów: 40

Hej.
No niestety to już raczej definitywny koniec.
Niedawno napisał do mnie Skiba w tej sprawie i jesteśmy zgodni co do tego, że chyba już czas zakończyć działalność.

rm -rf /

#43 2015-03-29 19:25:26

antypet
Użytkownik

smutno, trochę fajnych wspomnień zostanie, no ale nie ma prowadzących i nie ma słuchaczy, to co zrobić, może jakaś impra pożegnalna? ostatnie audycje czy coś?

Stopka

Forum oparte na FluxBB